torsdag 22 oktober 2015

Svampar

Minns du?
9. Nej det är den inte för att vissa insekter bland annat sniglar påverkas inte av giftet från svamparna även fast svampen kan vara väldigt är giftig för oss människor.

Förstår du?
4. Svamparna är tex nedbrytare. Dom hjälper till på hösten, tillsammans med bakterierna att sätta in första stöten och börja bryta ner dom döda löven. När dom bryter ner dom döda löven/ organismerna så omvandlar dom det till tex värme och koldioxid.  När dom bryter ner dom döda löven så bryts löven ner till mindre och mindre delar och tillslut är det bara jord kvar och näringen från jorden behöver växterna. Dom är även föda för många djur i skogen som sniglar, skogsmöss, ekorrar och på hösten till rådjur.
5. Nästan alla växter har ett samarbete med svampar. Svamptrådar lever i och utanpå växternas minsta rötter. Det kallas mykorrhiza och är som vitt ludd. Växterna som har mykorrhiza får en del vatten och närsalter som svamptrådarna tar ur marken. Både svampen och växten har nytta av samarbetet.  Mykorrhiza gör så att växten får bättre tillväxt och skyddar mot inkräktare.


fredag 16 oktober 2015

NO uppgift: Växter

Fakta om en mossa, en lav och en fröväxt.

Tagellav
Den mest vanliga gruppen av häng lav är tagel lav och det finns 16 arter av tagellavar i Sverige. Häng lavar som tagellav spelar stor roll för tex fåglar. Dom är inte bara föda utan även bomaterial för fåglar till deras bon. Samernas renar äter även en stor del av häng lav när dom flyttar sig från sommar till vinterområdena.
 En vanlig art i norra/mellersta Sverige är Bryoria fremontii eller talltagel. Talltageln har grova, vridna grenar som kan bli flera decimeter långa.
Om det är mycket hänglav i en skog är det ett tecken på att skogen mår bra. Är det mycket avgaser runt omkring skogen så försvinner hänglaven. Anledningen är att dom tar in fukten i luften men är det mycket avgaser i luften runt omkring tar dom in det också.
                                           

Björnmossa
Björnmossan är en art som räknas till gruppen bladmosssa. Bladmossor har alltid stam och blad, bladmossors blad är också oftast spetsiga och inte flikade. Det är även vanligt med nån slags nerv i bladen.
Björnmossan är tvåbyggare, det betyder att varje planta antingen är en hona eller en hane. Honorna och hanarna ser lite olika ut. Hanen har hårliknande skott och honorna har röda bladrosetter. Björnmossa växer i områden med hög fuktighet och har global spridning (det betyder att den kan spridas över hela världen). Björnmossans plantor kan bli 40 cm långa och med blad på 5-10  millimeter.  






Hässlebrood
Hässlebrooden hör till gruppen gräs. Hässlebrooden är en av de perenna gräsen, alltså att dom är örtartade (dör på vintern och blommar upp igen på våren). Den växer oftast i skuggande områden. Hässelbrooden är ganska vanlig i Sverige och Europa men även Sydamerika och Nordamerika. Bladen är tunna och breda. Hässlebrooden blommar i juni-juli och den kan även bli upp till 2 meter långa.                 


Källor: Wikipedia, ne.se, Mossor för nybörjare och naturhistoriska museets hemsida.